“Caracterul omului este destinul sau” spunea Heraclit. Am ajuns in timp sa dau un sens profund acestor vorbe, sunt ghidul meu. Nu ma mai las captivata cu usurinta de aparente, de miturile cu care toti ne inconjuram pentru a fi “vazuti” si “auziti”, pentru a castiga si pastra increderea celor din jur.

Am invatat sa descifrez printre masti si sa identific caractere, sau macar sa imi dau silinta. Pentru a face asta ma surprind uitandu-ma dincolo de vorbe, gesturi, fatada, sau farmec personal, doar la actiunile oamenilor, si, mai departe, in timp, cum aceste actiuni “slefuiesc” devenirea.

Dincolo de o inteligenta sclipitoare, un farmec deosebit sau un CV bine scris, mai important mi se pare caracterul unui om – cum comunica si relationeaza cu altii, cum isi tine promisiunile, cum isi urmareste un plan, cum ramane puternic in contexte dificile, ce devine el in timp, ca urmare a alegerilor pe care le face, etc.

Si exact alegerile pe care le facem in diverse contexte spun cate ceva despre abilitatile noastre de a urmari un scop. Caracterul ne ajuta si ne confera energia necesara pentru ca alegerile sa se transforme in actiuni directionate cu sens.

Cand m-am casatorit, dincolo de emotii, poveste sau momentum a stat alegerea unui caracter. Un caracter construit frumos, al unui om de incredere, empatic, generos si optimist. Un barbat care iubeste copiii (oamenii), e bland cu animalele, are pasiuni si temeinicie in ce face, un om de cuvant si care se respecta pe el si pe cei din jur. Un tip care crede in rezultatele obtinute prin efort si a modelat asta, atat in familie, cat si in echipele pe care le-a condus de-a lungul anilor. Incerc sa fiu modesta si rezervata pentru a-i fi pe plac, insa nu pot sa nu afirm ca eu cred ca Andrei este un leader cu caracter.

In plus, “slefuirea” in timp a puterii lui fizice (si mentale) a fost facuta pentru ca exact acest caracter a inteles ca orice dureaza si pune caramida peste caramida la constructia personala este de cele mai multe ori greu. A inceput cu un hobby (ciclismul) si un obiectiv, acela de a-si imbunatati forma si forta fizica si mentala, dar s-a transformat usor in obicei si, mai departe, in performanta. Prin focus, multa consecventa, disciplina si anduranta. Adica prin lucruri care pentru cei mai multi dintre noi sunt grele.

Andrei Dudoiu
L’Etape de Tour – France

Acum 6 ani a inceput sa iasa cu bicicleta (cursiera), prin imprejurimi, trasee de comuna si sat, apoi sosea. Cand in pluton, cand singur. A iesit mereu, indiferent de ploaie, vant, canicula, sau inghet, crescand in distante, timpi si greutatea traseului. A facut foarte bine mentinand un ritm, o constanta. Ar fi putut capitula in fata vreunui urcus mai greu, a vreunei canicule, inghet sau ploi torentiale, sau chiar in fata vreunui coleg cu care s-ar fi putut compara. A facut insa tot ce a putut mai bine si tot ce a depins doar de el, cu multa consecventa. De aici si rezultatele: 798 de trasee (“rides”), un total de 43,874km in ultimii 3-4 ani, aproximativ 12,000 km pe an (a inclus si L’Etape de Tour – etapa regina din fiecare an a Turului Frantei pentru profesionisti, replicata pentru amatori).

Si da, suntem inca impreuna :). Ba chiar am tras impreuna niste concluzii de viata, alegeri, sens si motivatie personala, cred eu, folositoare in plan personal, pe care le las aici pentru cine este interesat de subiecte precum: rezilienta, performanta si, de ce nu, leadership si chiar parenting:

  • Nu abandona daca ti se pare ca ceva incepe greu;

Cand faci ceva dificil, cum e un sport intens si de anduranta, fiecare mica reusita iti formeaza “muschii” emotionali pentru reusite si performanta viitoare (evident daca iti doresti asta). Consecventa construieste caracterul. Iar modificarile care au loc in creier sunt de ordin chimic. La efort (chiar mic) produci endorfine, iar ele neutralizeaza cortizolul (hormonul de stres).

Cu cat e mai greu, ajungi mai departe si astfel nu ai cum sa nu ajungi mai bun, Produci astfel dopamina, care la randul ei neutralizeaza adrenalina, adica un alt hormon de stres. Devii in timp chiar dependent de efort pentru ca devii dependent de starea de bine si satisfactie personala de dupa. In plus lucrul cu propriul corp are mare putere motivationala si beneficii nenumarate.

  • Concentreaza-te pe obiectivele pe termen lung, nu scurt si pe ceea ce conteaza de fapt.

Orice relatie de calitate, adica benefica si construita sa dureze, e recomandat sa aiba la baza o conventie de …acceptare a celuilalt (evident in limite morale si afective de bun simt si respect reciproc).

Daca alegi sa faci un compromis (nu concesie!) recomandabil ar fi sa fie negociat, pentru a evita frustrari din lipsa de comunicare si claritate. Eu am ales sa urmez convingerea personala ca, atunci cand cineva e important pentru mine, ma intereseaza sa-i fie bine.

Daca la inceputurile iesirilor lui Andrei pe trasee de cateva ore bune ma simteam singura, am ales sa vad beneficiile extraordinare pentru sanatatea lui, exemplul minunat pe care il dadea copiilor nostri si energia pozitiva pe care o aducea in familie la intoarcere.

  • Fii un exemplu de “ceva” bun pentru cei din jur al caror drum iti este dat sau doresti sa influentezi.

Fii exemplul acela de consecventa, disciplina, rezilienta, pentru ca exact aceste lucruri sunt ingredientele lucrurilor de durata, ale “constructiilor” care au scop si dau sens vietii.

Ar fi primul pas daca vrei ca altii sa te respecte, sa te urmeze, sau sa lasi ceva in urma ta. Daca vrei ca proprii copii sa se orienteze dupa tine (si nu dupa egalii lor), daca vrei ca echipa ta sa te considere un mentor cu putere de influenta, sau daca vrei pur si simplu sa ramai in amintirea altora intr-un anume fel.

  • Nu te opri niciodata din “constructia” ta.Nu te opri niciodata din “constructia” ta.

Nu comunicam tot timpul ce avem in noi si nu reusim mereu sa influentam relatiile cu cei din jur asa cum ne-am dori. Ne lipsesc uneori resurse, vointa, descoperim ca avem nevoi de atasament sau de validare de care nu ne dadeam seama sau de care nu suntem mandri. Sau pur si simplu nu stim ce consecinte ar avea sa ne asumam cine suntem.

Cand insa nu ne lasam neputinciosi si construim mereu la persoana noastra, la caracter in speta, prin acele actiuni care il intaresc si influenteaza cel mai mult, vom afla ca lucrurile cu adevarat importante nu sunt cele obtinute usor, ci cele obtinute cu efort, perseverenta si consecventa. Iar ce ramane pentru cei din jur si conteaza cu adevarat se defineste cel mai bine de acele modele personale prin care ce predicam catre altii chiar facem. Am chiar langa mine un astfel de exemplu.

 

Leave a comment